1. Model

Hieronder vindt u de verschillende modellen kwasten en het doel van deze kwasten. Dit doel is mede afhankelijk van de verfsoort.

ronde kwast

Ronde kwast

Voor normale schilderwerkzaamheden.

ovale kwast

Ovale kwast

Ovaal heeft de voordelen van zowel een ronde als een platte kwast.

platte kwast

Platte kwast

Voor grote oppervlakken en extra glad werk.

gebogen penselen

Gebogen penselen

Voor kleine hoekjes en moeilijk bereikbare plaatsen.

blokwitters

Blokwitters

Voor grote (niet egale) oppervlakken.

2. Steel

Copenhagen Gold producten hebben een gewaxte houten steel van beukenhout. Deze houtsoort heeft als eigenschap dat het zeer robuust is en prettig in de hand ligt.

steel

3. Bus

bus

4. Woeling

Katoen en kunststof

In beide gevallen wordt er extra veerkracht meegegeven aan de kwasten, ondanks het feit dat de bezetting uit lange haren bestaat. Na slijtage kan de woeling verwijderd worden en beschikt men weer over de juiste formaat, veerkrachtige kwast.

Bij katoenen woeling kan deze ook gedeeltelijk verwijderd worden. Kunststof woeling verwijderd men in een keer. De woeling biedt in beide gevallen een langere levensduur.

5. Bezetting

Synthetisch haar

Copenhagen introduceert de nieuwe Copenhagen Gold synthetische kwast. Door jarenlang onderzoek zijn wij er in geslaagd om de ideale handgemaakte professionele patentpuntkwast met gewaxte steel te vervaardigen waarvan de haren bestaan uit een mix van gemodificeerde polyestervezels.

De vezels vormen gezamenlijk een kunstmatige bles en zijn derhalve zeer zacht aan de bovenzijde en hebben een veerkracht die de vergelijking met die van varkenshaar moeiteloos doorstaat. De haren zijn reeds bolgezet voor het besnijden en precisiewerk op kleinere oppervlakten zoals o.a. kozijnen en randen. Met deze kwast waarborgen wij de kwaliteit die u gewend bent van onze Copenhagen kwasten.

De vezels zorgen voor een gecontroleerde afgifte van de verf zonder indroging van de verf in de vezels. De vezels sluiten zich mooi in de verf ook als ze na gebruik in het water worden bewaard en gaan niet “tulpen”, dat is het zogenaamde wijd staan wat bij varkensharen kwasten gebeurt als ze in het water worden bewaard.

haren

6. Verfkwasten schoonmaken, reinigen en bewaren

Hoe kunt u verfkwasten schoonmaken en reinigen? En wat is de beste manier om uw kwasten te bewaren?

Inpakken

Verpak je kwasten in huishoudfolie of in een afgesloten plastic zakje. Bewaar de kwasten het liefst op een koele plaats. De volgende dag zijn je kwasten nog goed en kun je er gemakkelijk mee verven. Wil je ze voor ietsje langer bewaren, strijk ze dan zoveel mogelijk af met een doek en zet ze in een laagje water. Op deze manier zijn de kwasten tot vele dagen later meteen gebruiksklaar.

Bewaren verfkwasten voor langere tijd

Wanneer je het schilderen voor een langere periode wilt onderbreken, veeg de verf dan oppervlakkig van de kwast met een doek en zet de kwast een nachtje in een kwastenbox gevuld met rauwe lijnolie. Lijnolie is te koop bij de verfspeciaalzaak. Als je de kwast eruit haalt, veeg je de overtollige olie af met een niet stoffige doek. Daarna kun je er zo weer mee schilderen. Kwasten met waterverdunbare verf kun je ook in water bewaren. Zorg wel dat de haren helemaal onder staan, en sluit het potje luchtdicht af, bijvoorbeeld met aluminiumfolie. Strijk de kwast goed af op een krant als je weer gaat verven.

Verfkwasten schoonmaken

Verfkwasten schoonmaken zorgt voor veel afval. Voor het milieu is het het beste de kwasten te laten drogen en weg te gooien bij het gewone afval. Droge verfresten zijn geen chemisch afval. Kwasten mag je niet onder de kraan uitspoelen, ook niet als je waterverdunbare verf hebt gebruikt. Ook waterverdunbare verf (of acrylaatverf of acrylverf) en beits bevat stoffen die slecht zijn voor het milieu.

Wil je je verfkwasten toch schoon en droog krijgen voor een volgende klus? Gebruik dan een kwastenreiniger (er zijn speciale reinigers voor alkydverf en voor acrylverf). Daarna maak je ze schoon met water en zeep. Als de kwast nog stug aanvoelt, herhaal je dit nog een keer. De resten van de kwastenreiniger met verf breng je daarna naar een klein chemisch afval (kca) bij jou in de buurt. Zo kunt u verfkwasten bewaren voor een langere tijd.

Copenhagengold.nl

Deze website is een onderdeel van copenhagengold.nl. Klik hieronder om naar de hoofd website te gaan.