Schuimrollers

De schuimroller is goed te gebruiken om te schilderen met alkydverf. Een schuimroller heeft een ronde kant. De rondekant zorgt ervoor dat u aan die zijde geen strepen krijgt. Hieronder vindt u alle informatie die u nodig heeft over schuimrollers.

1. Vormen

Recht

Voor grotere oppervlakken, geen hoge eisen. Een roller die aan beide zijden recht is kan het best aanbevolen worden voor grondverf.

Ronde top

Afgeronde zijden zorgen voor een betere verfverdeling en een gladder resultaat.

Rond aan beugelzijde

De afgeronde zijde zorgt voor een glad resultaat en de rechte zijde biedt de mogelijkheid om strak tot in de hoeken te kunnen schilderen.

Beide zijden afgerond

Voor grotere, profielloze oppervlakken en een heel glad resultaat.

Concaaf rollers

De uiteinden zijn uitgehold. Hierdoor wordt de verf naar binnen gedrukt bij het afrollen zodat er geen dikkere streepjes verf aan de zijkanten van de roller ontstaan.

2. Structuren

Fijn

Polysterschuim, fijn. Met name geschikt voor het opzetten van grondverven op zowel water- als oplosmiddelen basis.

Grof en supergrof (gebrande gaten)

Polyester schuimrol met opengewerkte cellen die een regelmatige structuur op de muur geven. Geschikt voor muurverf, structuurverf en structuurpasta’s.

Superfijn

Polyesterschuim, superfijn. Geschikt voor het aflakken van gladde oppervlaktes. De aanduiding superfijn geeft aan dat de poriën in het schuim relatief zeer klein zijn waardoor het resultaat nog gladder is. Met name geschikt voor oplosmiddelhoudende lakken.

Velvet/Flock (schuimroller met fijn haar)

Polyesterschuim met speciale vezels. Van oudsher ontwikkeld voor het aflakken met lakken op waterbasis. Door de snelle droging van acrylverven moet er direct een strak resultaat worden verkregen. Door de goede ervaringen van de velvetroller met acryllakken wordt de roller nu ook vaak voor oplosmiddelhoudende lakken gebruikt. Het resultaat is een zeer glad en strak schilderwerk.

3. Formaat, Kwaliteit & Gebruiksaanwijzing

Formaat

 • Schuimrollers zijn verkrijgbaar in de maten: 5, 10 en 15 cm.
 • Structuurrollers zijn verkrijgbaar in de maten 10 en 18 cm.
 • De keuze van de maat hangt nauw samen met het formaat van het te beschilderen oppervlak.

Kwaliteit

 • Bekijk goed of de roller egaal is gevormd.
 • Controleer of de roller ribbels heeft (slechte schuimboor of boortechniek).
 • Is het schuim goed op de binnenkern verlijmd en steekt er geen lijm tussenuit?
 • Bij velvet: is de top ook voorzien van haartjes en komen er niet te veel haartjes los?

Gebruiksaanwijzing

 • Schuimrollers behoeven geen speciale behandeling voordat ze in gebruik worden genomen. Deze rollers zijn in principe gereed voor gebruik.
 • Tijdens de werkzaamheden is het van belang om regelmatig van hand te wisselen. Dit voorkomt overbelasting.
 • Na het gebruik de roller van de beugel nemen, goed uitspoelen en aan de beugel te drogen hangen.

Vachtrollers

De vachtroller wordt gebruikt om muurverf op plafond/muur aan te brengen. Naast de normale vachtroller is er ook de anti-spat vachtroller. Hieronder vindt u alle informatie die u nodig heeft over vachtrollers.

1. Materiaal

Geschikt voor muurverven

Dualon

Muurverfrol met een geweven polyamide vacht met goede opname en afgifte. De vacht is thermisch gelijmd en vervolgens afgesneden. Speciaal voor ruwe ondergronden kan de dualon roller met flexibele binnenkern worden gebruikt, zodat ook de dieper gelegen oneffenheden eenvoudig en direct worden geraakt.

Prolon

Muurverfrol met een zeer lange geweven polyamide vacht. Deze zorgt voor een zeer goede verfopname en afgifte. Doordat de vacht in de roller naar binnen is geslagen, pluist de roller absoluut niet. Speciaal voor ruwe ondergronden kan de prolon roller met flexibele binnenkern worden gebruikt.

Vestan

De vestan muurverfrol heeft een polyestervacht en is geschikt voor alle muurverven en ondergronden (goedkoper en van mindere kwaliteit dan dualon/prolon).

Girpaint

Pluisvrije, geweven polyamide vacht met grote verfopname- en afgifte.

Schapenvachtroller

De schapenvachtroller is gemaakt van 100 procent natuurlijk schapenvacht (natuurproduct), voor de echte vakschilder.

2. Formaat & Kwaliteit

Formaat

 • Verkrijgbaar in de maten: 5, 10, 15, 18 en 25 cm.
 • Lengte van de vacht is belangrijk met betrekking tot de ondergrond. Een gladde ondergrond kan goed bewerkt worden met een korte vacht, een ruwere ondergrond met een langere vacht.

Kwaliteit is van invloed op

 • De levensduur
 • De opname en afgifte van verf, hetgeen weer van invloed is op de energie en tijd die in de werkzaamheden gestoken moeten worden.

Kwaliteit

 • Is de roller dusdanig geconstrueerd dat er geen overtollige hoeveelheid verf in de roller kan lopen? Dit veroorzaakt namelijk spatten, maakt de roller zwaarder en zal daardoor eerder vermoeidheid en overbelasting veroorzaken.
 • De vacht bestaat uit allemaal gedraaide draden met aan het uiteinde een soort kwastje. Is een draad geheel gedraaid dan is er een beperkte verfopname- en afgite. Is een draad geheel niet gedraaid dan spat het verf uit de roller.
 • Is de vacht gebreid of geweven? (het laatste is beter)
 • Is de vacht van polyamide of polyester? (het eerste is beter)
 • Zit de vacht goed op de binnenkern vast (thermoplastisch gelast)?
 • Is de flexibele binnenkern zelfherstellend?
 • Komt er niet teveel vachtpluis los van de roller?

3. Gebruiksaanwijzing

Bij gebruik van verf op waterbasis dienen de vachtrollers in schoon lauwwarm water te worden uitgespoeld. Goed met de vingers de natte vacht bewerken, daarna stevig uitslaan. De roller in zijn geheel met verf doordrenken en de overtollige verf verwijderen door gebruik te maken van een verfrooster.

Bij gebruik van verf op basis van oplosmiddelen is de roller direct klaar voor gebruik. Goed met verf doordrenken en even afrollen op bijv. een stukje hardboard of karton, om de losse haren te verwijderen.

Tijdens de werkzaamheden regelmatig van hand verwisselen om vermoeidheid en/of overbelasting te voorkomen. Eerst in één richting rollen, daarna kruisgewijs het karwei afmaken.

Na de werkzaamheden de roller van de beugel verwijderen en goed uitspoelen met het verdunningsmiddel dat voor de verf is gebruikt. De roller op de (schoongemaakte) beugel steken, goed uitslaan en aan de beugel te drogen hangen. Nooit nat neerleggen, niet in de buurt van een hittebron hangen en niet luchtdicht verpakken.

Soorten rollers

Schuim fijn

Polyesterschuim, fijn. Geschikt voor het gronden van zowel acryl als oplosmiddel houdende lakken.

Schuim superfijn

Polyesterschuim, superfijn. Geschikt voor het aflakken van met name oplosmiddel houdende lakken.

Velvet verfroller

Polyesterschuim met speciale vezels. Uitermate geschikt voor acryl lakken. Geeft zeer glad resultaat. Kan ook gebruikt worden voor oplosmiddel houdende lakken voor zeer glad resultaat.

Velours verfroller

Korte (4 mm) velours vacht. Geschikt voor lakken die in dunne lagen opgezet moeten worden. Streep- en pluisvrij.

Vilt verfroller

Korte vilt vacht. Geschikt voor zowel acryl als oplosmiddel houdende lakken. Zorgt voor glad resultaat.

Nylon roller, vacht 8 mm

Korte (8 mm) nylon vacht. Geschikt voor 2 componenten verven, high solids op gladde ondergronden. Ook voor vloercoatings die met roller opgebracht kunnen worden

Nylon roller, vacht 15 mm

Lange (15 mm) nylon vacht. Geschikt voor 2 componenten verven, high solids op minder egale ondergronden. Ook voor vloercoatings die met roller opgebracht kunnen worden

Microvezel roller, vacht 4 mm

Korte (4 mm) microvezel vacht. Zeer geschikt voor vloeibare lakken en dunne voorstrijkmiddelen. Kan ook worden gebruikt voor acryl of oplosmiddel houdende lakken. Zorgt voor een zeer glad resultaat en direct goede dekking.

Microvezel roller, vacht 9 mm

Middel (9 mm). Zeer geschikt voor vloeibare lakken en dunne voorstrijkmiddelen. Kan ook worden gebruikt voor acryl of oplosmiddel houdende lakken. Voor minder egale ondergronden. Zorgt voor een zeer glad resultaat en direct goede dekking.

Structuurroller

Polyester schuimrol met opengewerkte cellen, middelgrof. Geschikt voor het aanbrengen van structuurverven.

TopTex roller

Voor gladde ondergronden, voor een zeer glad resultaat. Voor afwerking.

Dualon roller

Polyamide muurverfrol met zeer goede verfopname en -afgifte. Geschikt voor alle muurverven. Flexibele binnenkern geeft direct goede dekking bij ruwe ondergronden.

Prolon roller

Polyamide muurverfrol met zeer goede verfopname en -afgifte. Geschikt voor alle muurverven. Flexibele binnenkern geeft direct goede dekking bij ruwe ondergronden.

Vestan roller

Polyester muurverfrol. Geschikt voor alle muurverven.

Schapenvacht roller

Muurverfrol met topkwaliteit schapenvacht. Geschikt voor alle muurverven.

Copenhagengold.nl

Deze website is een onderdeel van copenhagengold.nl. Klik hieronder om naar de hoofd website te gaan.